• Inregistrare
PDF Imprimare Email


Modulul 3.

PLANUL DE AFACERE

 

 

Rolul modulului ,, Planul de afacere” este de a familiariza cursantul cu principalul document scris şi pregătit de întreprinzător, care proiectează toate elementele relevante interne şi externe implicate, de regulă, de înfiinţarea sau dezvoltarea unei afaceri. Statisticile Centrului pentru Dezvoltare Economică arată că rata eşecului planurilor de afacere atinge 50% datorită faptului că întreprinzătorii nu ştiu cum trebuie întocmit un astfel de plan.

În cadrul modulului sunt punctate în prima parte o serie de aspecte referitoare la importanţa acestuia pentru întreprinzător. Există o serie de avantaje importante pentru întreprinzător ce derivă din utilizarea unui plan de afacere. Astfel, un plan de afacere:

q Permite evaluarea unei idei de afaceri şi oferă încredere în capacitatea de a demara şi dezvolta respectiva afacere;

q Oferă o imagine de ansamblu asupra întregii afaceri;

q Ajută la conducerea mai bună a afacerii;

q Este fundamental în procesul de obţinere a unei finanţări a afacerii

Totuşi, în ciuda avantajelor oferite, mulţi întreprinzători se feresc să utilizeze un plan de afacere, îndeosebi când afacerea nu necesită un capital mare de la început sau atunci când aceştia posedă capitalul necesar derulării afacerii. Argumentele aduse sunt diverse – de la argumentul că elaborarea planului afacerii este o pierdere de timp, lipsa cunoştinţelor necesare întocmirii planului, credinţa că ritmul dezvoltării domeniului afacerii este prea rapid pentru planificarea afacerii, până la lipsa de percepţie asupra evoluţiei afacerii. În timp, toate aceste « argumente » conduc la costuri suplimentare şi, în consecinţă, la micşorarea profitului sau chiar la faliment.

 

Planul de afacere are marele avantaj că îl determină pe întreprinzător să greşească mai degrabă pe hârtie decât în practica afacerilor. Întreprinzătorul poate astfel să descopere multe lucruri esenţiale în legătură cu afacerea sa, pe care fie nu le ştia, fie nu ar fi găsit timp să se gândească la ele în goana de-a porni afacerea.

Utilitatea planului de afacere este generală dar funcţie de destinatar: proprietarul afacerii, manager, salariat, client, furnizor, finanţator, investitor, partener de afacere. Se subliniază rolul consultanţei în procesul de elaborare a planului de afacere. În faza de creştere a afacerii, consultanţa joacă un rol deosebit de important deoarece identifică noile capacităţi manageriale ce ar trebui atrase în cadrul firmei.

Se aminteşte în cadrul modulului faptul că există o  mare varietate de planuri de afacere după destinaţie (scopul pentru care planul de afacere a fost elaborat): există planuri de afaceri pentru obţinerea de credite, pentru investiţii, pentru iniţierea unei afaceri etc.

Pentru claritate si unitate în abordare, sunt prezentate atât structura unui plan de afacere care vizează iniţierea unei afaceri, cât şi  structura unui plan de afacere care vizează dezvoltarea unei afaceri. Se poate spune că deosebirile nu sunt majore. Modul cum se gândeşte o afacere în faza de start-up rămâne, evident, în mare parte valabil şi în situaţia în care vorbim de dezvoltarea acesteia.

În finalul modului sunt punctate o serie de recomandări referitoare la modul cum se prezintă un plan de afacere în faţa potenţialilor investitori. S-ar putea să aveţi o idee de afaceri valoroasă, dar să nu puteţi câştiga încrederea finanţatorilor, deoarece nu comunicaţi precis (scris şi verbal) ceea ce intenţionaţi să faceţi. Astfel, finanţatorii nu vor susţine afacerea şi nu vă veţi putea folosi de banii lor.

Modalitatea de evaluare a participanţilor la modulul Planul de afacere ia în calcul prezenţa cursanţilor la orele de curs, intervenţia acestora în discuţiile referitoare la temele abordate, activitatea acestora la diversele aplicaţii, precum şi modul în care aceştia vor fundamenta o temă finală, care urmăreşte întocmirea şi susţinerea unui plan de afacere pentru o afacere aflată la început (Start-up) sau pentru o afacere care există.

 

Atenție! Pentru suportul de curs și pentru alte materiale suplimentare trebuie să vă autentificați.

 

 

 

 

 

Plan afaceriUPB
Copyright © 2017. Antreprenor - Universitatea Politehnica - Bucuresti.

S5 Box

*
*
*
*
*

Campurile marcate cu asterix (*) sunt obligatorii.